Kvizi

Spletno mesto: Odprta UP
Predmet: Poučevanje z digitalnimi izobraževalnimi tehnologijami
Knjiga: Kvizi
Natisnil: Gostujoči uporabnik
Datum: sreda, 24. april 2024, 11.38

1. Uvod

V Moodle-u ustvarjamo kvize za preizkušanje znanja, ki so običajno namenjeni ocenjevanju, lahko pa jih uporabimo tudi za vajo, s katero učenci pridobivajo znanje. Za posamezen kviz, ki ga odpremo lahko vprašanja sestavljamo sproti, vendar je bolj smiselno, da si vnaprej pripravimo nabor vprašanj. Ta lahko razporedimo v kategorije glede na vsebino ali na tip vprašanj ali pa glede na oboje.

V naslednjih poglavjih boste s pomočjo kratkih video zapisov spoznali:

  • kako ustvarimo kategorije vprašanj
  • kako dodajamo vprašanja v zbirko vprašanj in kako urejamo posamezne tipe vprašanj
  • kako ustvarimo kviz z naključno izbranimi vprašanji

in si na koncu ogledali še posnetek prvega dela delavnice o ustvarjanju kvizov z esejskimi vprašanji.

2. Ustvarjanje kategorij vprašanj

Zato, da se kvizi od učenca do učenca razlikujejo, imamo možnost v kviz vključevati naključno izbrana vprašanja. Seveda moramo v tem primeru vnaprej pripraviti širši nabor vprašanj, ki jih razdelimo v kategorije. V naslednjem videu, si lahko pogledate, kako ustvarjamo kategorije vprašanj.




3. Dodajanje vprašanj in urejanje vprašanj tipa Drži/Ne drži

Vprašanja dodajamo v bloku Nastavitve v ukazni vrstici Zbirka vprašanj. Ko odpremo urejevalnik za dodajanje vprašanj, se nam odpre nabor različnih tipov vprašanj, ki jih lahko dodajamo v izbrano kategorijo v zbirki vprašanj. V naslednjem videu je prikazano dodajanje in urejanje tipa vprašanja Drži - ne drži. Ta tip vprašanj je namenjen postavljanju trditev, ki so bodisi pravilne ali napačne, učenci pa se morajo na podlagi svojega poznavanja problema opredeliti do tega, ali je trditev pravilna, ali napačna.




4. Urejanje esejskih vprašanj

Esejska vprašanja so namenjena pisnemu preverjanju znanja. Pri tem učenci zapišejo svoje odgovore na zastavljena vprašanja, ki jih mora potem, glede na svoje kriterije, učitelj ročno oceniti.




5. Urejanje vprašanj tipa Izberi manjkajoče besede

Pri tipu vprašanj Izberi manjkajoče besede imamo v besedilu prazna mesta, kjer učenci iz nabora ponujenih besed izberejo tisto, ki edina sodi na to mesto v besedilu.



6. Urejanje vprašanj tipa Kratki odgovori

Ta tip vprašanj je namenjen temu, da učenci napišejo kratek, navadno enobesedni (dvo- ali večbesedni besedni), odgovor. Navadno sprašujemo po določenih pojmih, ki naj bi jih učenci poznali. Zelo pomembno je, da je odgovor enoznačen, oziroma da ima vprašanje omejeno število pravilnih odgovorov, pri čemer morajo biti vsi tudi navedeni na ustreznih mestih v urejevalniku. Če učenec najde pravilen odgovor, ki ga nismo navedli, bo njegov odgovor ocenjen kot nepravilen.

7. Urejanje vprašanj tipa Povleci in spusti na sliko

Ta tip vprašanj je za učence lahko bolj zanimiv kot izbiranje in vpisovanje odgovorov, ker pri njem z miško premikajo sličice oziroma besedila na sliki, ki jo damo za ozadje. Slika je lahko fotografija, risba ali shema, ki omogoča razporejanje posameznih odgovorov na ustrezna mesta.




8. Urejanje vprašanj tipa Povleci in spusti oznake

Ta tip vprašanj se od prejšnjega razlikuje po tem, da učenci tule na sliko potegnejo besedilo, ki ima ob prvi črki levo zgoraj krogec (označevalnik), ki ga je treba namestiti na ustrezno polje na sliki, da označuje to, kar opredeljuje beseda, ki jo vsebuje označevalnik. Polja, kamor sodi posamezen označevalnik, so lahko krogi, pravokotniki ali večkotniki (od 3 naprej). Z njimi oblikujemo polja poljubnih oblik, znotraj katerih je treba postaviti označevalnik, da je odgovor pravilen.



9. Urejanje vprašanj tipa Povleci in spusti v besedilo

Pri tem tipu vprašanj morajo učenci na prazna mesta v besedilu potegniti pravilne besede. Razpoložljive besede so razmeščene pod besedilom. Za vsako prazno mesto imamo lahko svoj nabor možnih besed (ista barva), lahko pa je za vsa prazna mesta en sam nabor besed. Med njimi so lahko tudi besede, ki ne sodijo na nobeno prazno mesto.

10. Urejanje vprašanj tipa Ugnezdeni odgovori

Pri tem tipu vprašanj v besedilo ugnezdimo naslednje tipe vprašanj:

  1. Kratek odgovor
    • (SHORTANSWER ali SA ali MW), brez zahteve po upoštevanju velike začetnice
    • (SHORTANSWER_C ali SAC ali MWC), zahtevana je ustrezna raba velike začetnice
  2. Številčni odgovor (NUMERICAL ali NM),
  3. Večizbirni tip
    • (MULTICHOICE ali MC), spustni seznam v vrstici z besedilom
    • (MULTICHOICE_V ali MCV), navpični stolpec z izbirnimi gumbi pred odgovori
    • (MULTICHOICE_H ali MCH), vodoravni nabor izbirnih gumbov z odgovori
    • (MULTIRESPONSE ali MR), navpična vrstica z okvirčki za označevanje pravilnih odgovorov
    • (MULTIRESPONSE_H ali MRH), vodoravna vrstica z okvirčki za označevanje pravilnih odgovorov

Če želimo, da se pri vsakem naslednjem odgovarjanju odgovori premešajo moramo dodati črko S (shuffle)

    • (MULTICHOICE_S ali MCS)
    • (MULTICHOICE_VS ali MCVS)
    • (MULTICHOICE_HS ali MCHS)
    • (MULTIRESPONSE_S ali MRS)
    • (MULTIRESPONSE_HS ali MRHS)

Vprašanja se v besedilo dodaja tako, da na mestu, kjer želimo ustrezen odgovor, zapišemo odgovor v zavitih oklepajih na naslednji način:

{1:SHORTANSWER:=Berlin} je glavno mesto Nemčije.

S številko 1 povemo, koliko točk je vreden pravilen odgovor, SHORTANSWER je tip vprašanja, ki zahteva, da besedo Berlin napišemo na prazno mesto v besedilu in enačaj "=" označuje pravilni odgovor!

Pri večizbirnem tipu je zapis podoben, le da odgovore, ki so na izbiro, ločimo z znakom "~", povratno informacijo za posamezen odgovor (po želji) pa z znakom "#", lahko pa dodamo tudi delno pravilne odgovore z določenim odstotkom pravilnosti, kar pri polovični dodelitvi točk zapišemo kot "%50%":

{2:MCV:napačen odgovor 1#povratna informacija 1~še en napačen odgovor#povratna informacija za ta odgovor~=pravilen odgovor#povratna informacija za pravilen odgovor~%50%odgovor, ki dobi pol točk#povratna informacija za napol pravilen odgovor}

Pri številčnem odgovoru lahko nastavimo interval pravilnosti oziroma dopustno odstopanje od zahtevane izračunane vrednosti.

{2:NUMERICAL:=23,8:0,1#povratna informacija za 23,8~%75%23,8:0,2#povratna informacija za tričetrtinsko ovrednoteni odgovor}.

Pri pravilnem odgovoru je interval pravilnosti od 23,7 do 23,9, pri tričetrtinsko pravilnem pa od 23,6 do pod 23,7 in nad 23,9 do 30,0!



11. Urejanje vprašanj tipa Ujemanje

Pri tem tipu vprašanj se mora beseda ali besedilo, ki je v posamezni vrstici na levi strani okna za odgovore, ujemati z eno od besed ali z enim od besedil, ki se prikažejo v spustnem seznamu desno od vrstice, s tem besedilom. Spustni seznam se pokaže, ko se z miško postavimo na posamezno vrstico z besedilom na levi strani.




12. Urejanje vprašanj tipa Več izbir

To je verjetno eden od najbolj pogosto uporabljenih tipov vprašanj, pri čemer se ustvarjalci dostikrat ne zavedajo zahtevnosti sestavljanja ustreznih vprašanj tega tipa. Za nekoga, ki teme ne pozna dovolj, morajo biti tudi napačni odgovori enako verjetno pravilni kot tisti, ki so dejansko pravilni. Ponavadi pri tem izhajamo iz pogostih napak, ki jih delajo učenci, ki tematike ne poznajo. Podtipa pri tem tipu sta večizbirni tip z enim samim pravilnim odgovorom in večizbirni tip z več pravilnimi odgovori.>





13. Ustvarjanje kviza z naključnimi vprašanji

Ko imamo v spletni učilnici svojega predmeta ustrezno zbirko vprašanj hierarhično razporejenih v različne kategorije lahko ustvarimo kviz, v katerega vključujemo določeno število naključno izbranih vprašanj iz posamezne kategorije. Na ta način bodo učenci reševali kvize z različnimi vprašanji, ki pa pokrivajo iste vsebinske sklope. To je še posebej priročno, če učenci kviz rešujejo v računalniški učilnici, kjer je mogoče na zaslonu soseda videti njegova vprašanja in odgovore, saj so večinoma drugačna kot njegova, če pa se pojavljajo nekatera ista, pa so drugače razporejena in tudi pri večizbirnih so odgovori različno razporejeni.




Obstajajo še drugi tipi vprašanj, ki tule niso obdelana. Zanimiva so predvsem računska, ki omogočajo, da pod določenimi kriteriji z naključnim izborom spremenljivk, ki se gibljejo v izbranem intervalu, ustvarimo zelo veliko število rezultatsko popolnoma različnih različic istega vprašanja (računske naloge).

14. Posnetek delavnice o ustvarjanju kvizov z esejskimi vprašanji

Za konec pa še posnetek prvega dela delavnice o izdelavi kviza z esejskimi vprašanji, ki jih ustvarjamo sproti, ki je bila posneta 29. 4. 2020.