3. Kje najdemo brezplačne fotografije?

Preden fotografije drugih avtorjev vključimo v svoja študijska gradiva ali e-učilnice, moramo preveriti, pod kakšnimi pogoji je dovoljena njihova raba. Nekatere spletne strani namreč objavljajo fotografije z različnimi oblikami zaščite. Informacija o vrsti avtorske zaščite fotografije nam bo omogočila, da fotografije ustrezno vključimo v svoja gradiva. Izogibati pa se moramo uporabi fotografij neznanega izvora, saj obstaja možnost, da se krši avtorske pravice fotografa. Uporaba fotografij iz spletnih virov, ki kršijo avtorske pravice fotografov, bi nas potegnila v kršitev avtorskega prava. Previdnost torej ni odveč.

Pixabay dovoljuje uporabo vseh fotografij za komercialne ali nekomercialne namene brez navajanja avtorstva. Pri tem pa velja prebrati njihovo razlago pomena ‘fotografija v javni lasti (CC0)’.

Gratisography tudi dovoljuje uporabo fotografij brezplačno in brez navajanja avtorstva. Zbirka se zdi manjša, a vsebuje tudi malce bolj nenavadne fotografije, ki znajo pripovedovati zgodbe.

Unsplash dovoljuje uporabo fotografij brez navajanja avtorstva. Fotografije so razvrščene tudi po kategorijah, zato jih lahko pregledujete tudi tematsko.

Pikwizard ponuja brezplačne fotografije, ki jih lahko urejate tudi v spletni aplikaciji DesignWizard. Pazite le na to, da je uporaba aplikacije možna le v omejenem obsegu.

Flickr je dejansko spletni album, ki pa omogoča napredno iskanje fotografij, ki so v javni domeni ali pa je njihova uporaba dovoljena pod pogojem, da navedemo avtorjevo ime. Napredno iskanje fotografij omogoča tudi Google.

PublicDomainPictures.net je iskalnik fotografij v javni domeni. Zanimivo je, da je med temi fotografijami precej fotografij predmetov ali ljudi na belem ozadju.