5. Izvajalčeva (učiteljeva/asistentova) uporaba dejavnosti Prisotnost

5.5. Zavihek Niz statusov

Zavihek Niz statusov omogoča nastavitev poljubnih lastnih nizov, ki jih lahko uporabimo namesto ali ob privzetem, ki sicer velja za celoten Moodle. Tega nam ni potrebno nastavljati, če smo s privzetim nizom zadovoljni. Spodaj je prikazan privzeti niz in v primeru, da imamo le enega, nam pri dodajanju srečanj niti ne ponudi izbire niza ter uporabi privzetega.

Vidimo, da je v posameznem nizu možnih več statusov, ki imajo dodeljene kratice in točke. To lahko poljubno spremenimo. Če uporabljamo samodejno označevanje statusa ob koncu srečanja, je tu nujno, da je pri enem statusu to izbrano (v zgornjem primeru za odsotne). Če želimo študentom omejiti čas, ko jim je na voljo samostojno označevanje prisotnosti, dodatno vnesemo število minut v posamezna polja pod Na voljo študentom (minute). V primeru, da to želimo onemogočiti, pa morajo biti tu obvezno prazna polja (če vnesete 0, bo namreč študentom samodejna prijava onemogočena).

Če želimo lastne nize, jih dodamo tako, da kliknemo na izbirnik nizov in tam izberemo Nov niz statusov. Če imamo več kot en niz, se nam kasneje pri ustvarjanju srečanj ponudi možnost izbire niza. Zakaj bi jih imeli več je pojasnjeno na spodnjem primeru. Če imamo različno dolga srečanja, bomo verjetno želeli tudi različno težo prisotnosti oz. točke na njih. Z različnimi nizi lahko tako nastavimo različno točkovanje za posamezna srečanja. V spodnjem primeru imamo štiri nize, pri čemer je prvi za enourna srečanja, drugi za dvourna, tretji za triurna in četrti za štiriurna srečanja. Na spodnji sliki je prikazan primer niza za dvourna srečanja, na zgornji sliki pa za enourna srečanja. Nastavitve si seveda poljubno nastavimo glede na naše potrebe.

Poglejmo še, kakšno opozorilo dobimo, če ne upoštevamo, da je potrebno v primeru uporabe samodejnega označevanja statusa ob koncu srečanja, izbrati najmanj en status za ta namen.