Drage kolegice in spoštovani kolegi,

v preteklem letu smo preizkušali meje prožnosti pedagoškega procesa, rešitve, ki so se izkazale v času epidemije, ovrednotili v novi realnosti, ter spoznavali odzive naših študentov na spremenjeno realnost. V lanskem letu smo bili tudi priče krizi množičnih odprtih spletnih tečajev, povečani ponudbi mikroizobraževanja in mikodokazil, povečanemu financiranju digitalne in trajnostne preobrazbe EU ter velikemu preboju na področju umetne inteligence: GPT3 in ChatGPT.

Vse te spremembe terjajo razmislek in razpravo. Na Lastovkah UP 2023 zato želimo iskati odgovore na naslednja vprašanja:

  • Kakšno vlogo naj ima digitalna učna tehnologija v pedagoškem procesu v prihodnje?
  • Kako načrtovati uporabo digitalnih učnih tehnologij pri poučevanju in učenju?
  • Katere didaktične rešitve so učinkovite?
  • Kako podpirati študente s posebnimi potrebami pri uporabi digitalnih učnih tehnologij?
  • Kakšna je vloga umetne inteligence v pedagoškem in raziskovalnem okolju naše univerze?

Seveda ne moremo niti mimo naslednjih vprašanj:

  • Kakšno IKT infrastrukturo in podporo potrebujemo za te nove izzive?
  • Kako lahko IKT izboljša administrativno in knjižnično podporo pedagoškega in raziskovalnega procesa?
  • Kakšna je vloga digitalnih tehnologij pri našem raziskovalnem delu?
  • Kakšna naj bo digitalna in trajnostna preobrazba Univerze na Primorskem?

V imenu Skupnosti odprta UP vas vabimo, da se nam 10. marca 2023 pridružite na 6. konferenci Lastovke UP, kjer bomo obravnavali teme izpostavljene v zgornjih vprašanjih. Izmenjali bomo ugotovitve razskav in naših izkušenj pri uporabi digitalnih učnih tehnologij v visokošolskem pedagoškem in raziskovalnem procesu. Prisluhnili predstavitvam primerov učinkovite rabe digitalnih učnih tehnologij ter si izmenjali izkušnje pri učinkoviti uporabi informacijsko-komunikacijskih tehnologij v strokovnih službah in knjižnicah. Dobrodošle so tudi predstavitve projektov UP, ki prispevajo k digitalizaciji visokega šolstva, in razmišljanja o dilemah digitalizacije visokošolskega prostora.

Tudi letos se bodo Lastovke UP odvijale v mednarodnem tednu odprtega izobraževanja (https://www.openeducationweek.org/), ki ga na Univerzi na Primorskem redno obeležujemo. Konferenca bo potekala spletno.

Lastovk UP 2023 se lahko udeležite s 15 minutno predstavitvijo prispevka ali pa kot udeleženci brez prispevka.

Udeležence s prispevkom prosimo, da do 1. marca 2023 prijavijo svoj prispevek (naslov in povzetek do največ 200 besed v slovenščini ter do 5 ključnih besed) na spletnem naslovu https://1ka.arnes.si/LastovkeUP2023.

Udeležence brez prispevka pa prosimo, da zaradi lažje organizacije konference obvezno najavijo svojo udeležbo do 8. marca 2023 na spletnem naslovu https://1ka.arnes.si/LastovkeUP2023. Povezavo do videokonference (uporabljen bo Zoom) boste prejeli en dan pred konferenco. Program konference bo predvidoma objavljen 3. marca 2023.

Prisrčno vabljeni!

Programski in organizacijski odbor

Zadnja sprememba: četrtek, 9. marec 2023, 09.42