• Brezžično omrežje Eduroam

  Eduroam je brezžično izobraževalno omrežje, ki deluje v številnih državah sveta. Študentom omogoča, da se brezžično in brezplačno povežete v omrežje Eduroam-a v lastni organizaciji in preko tega v Internet. V primeru gostovanja v omrežjih drugih izobraževalno-raziskovalnih inštitucij vključenih v sistem (doma in v tujini), se uporabnik enostavno poveže z enakimi podatki (uporabniško ime in geslo), kot v lastni organizaciji, brez vnovičnega vnašanja nastavitev. Seznamom vključenih organizacij si lahko ogledate na uradni strani http://www.eduroam.si.


  Pridobitev dostopa

  Študentje pridobite dostop do Eduroama avtomatsko, hkratno z vpisom na fakulteto (počakati morate do zaključka vpisa). Za dostop uporabite enotno digitalno identiteto. Ključno je upoštevanje vseh spodnjih navodil za povezavo.


  Navodila za povezavo

  V omrežje Eduroam se lahko povežete z različnimi mobilnimi napravami. Ko uporabnik na napravi omogoči brezžično povezovanje in naprava najde omrežje Eduroam, je potrebno pred uporabo najprej namestiti odjemalca/certifikat (kot opisano v nadaljevanju) in ob tem vnesti uporabniško ime in geslo, šele nato pa je možna prijava oz. povezava. Naprava mora biti v vsakem primeru opremljena z ustreznim brezžičnim Wi-Fi vmesnikom, ki podpira novejše varnostne standarde za brezžično povezovanje.

  Prenosniki

  Nekatere naprave zahtevajo namestitev posebnega programa oz. odjemalca, kar velja predvsem za prenosne računalnike (Arnesova navodila za namestitev programa oz. odjemalca za Eduroam). Lahko uporabite tudi posebnega čarovnika za enostavno namestitev, ki je že prilagojena domači organizaciji (kliknite na povezavo za Univerzo na Primorskem).

  Mobilni telefoni in tablice

  Nekatere druge naprave, kot so mobilni telefoni, dlančniki in tablični računalniki pa ne potrebujejo namestitve odjemalca, je pa pogosto nujna namestitev certifikata, kot opisano v Arnesovih navodilih za povezavo (v primeru UP je potrebno izbrati arnes_eduroam_ca_2012.cer).

  Preberete si lahko še več o tem kaj potrebujemo za povezavo ali prej omenjena Arnesova navodila za povezavo, kjer je opisana tudi namestitev odjemalca in nastavljanje nastavitev glede na vaš operacijski sistem in tip mobilne naprave.