• Brezžično omrežje Eduroam

  Eduroam je brezžično izobraževalno omrežje, ki deluje v številnih državah sveta. Študentom omogoča, da se brezžično in brezplačno povežete v omrežje Eduroam-a v lastni organizaciji in preko tega v Internet. V primeru gostovanja v omrežjih drugih izobraževalno-raziskovalnih inštitucij vključenih v sistem (doma in v tujini), se uporabnik enostavno poveže z enakimi podatki (uporabniško ime in geslo), kot v lastni organizaciji, brez vnovičnega vnašanja nastavitev. Seznamom vključenih organizacij si lahko ogledate na uradni strani http://www.eduroam.si.


  Pridobitev dostopa

  Študentje pridobite dostop do Eduroama avtomatsko, hkratno z vpisom na fakulteto (počakati morate do zaključka vpisa). Za dostop uporabite enotno digitalno identiteto. Ključno je upoštevanje vseh spodnjih navodil za povezavo.


  Navodila za povezavo

  V omrežje Eduroam se lahko povežete z različnimi mobilnimi napravami. Ko uporabnik na napravi omogoči brezžično povezovanje in naprava najde omrežje Eduroam, je potrebno pred uporabo pogosto najprej namestiti odjemalca/certifikat (kot opisano v nadaljevanju) in ob tem vnesti uporabniško ime in geslo, šele nato pa je možna prijava oz. povezava (izjema so običajno naprave z operacijskim sistemom macOS in iOS, kjer je običajno prijava možna brez odjemalca/certifikata, že samo z uporabniškim imenom in geslom). Naprava mora biti v vsakem primeru opremljena z ustreznim brezžičnim Wi-Fi vmesnikom, ki podpira novejše varnostne standarde za brezžično povezovanje.

  Prenosniki

  Nekatere naprave (predvsem z operacijskim sistemom Windows) zahtevajo namestitev posebnega programa oz. odjemalca, kar velja predvsem za prenosne računalnike. To je najlažje s pomočjo posebnega čarovnika za enostavno namestitev, ki je že prilagojen domači organizaciji (kliknite na povezavo za Univerzo na Primorskem, več podrobnosti pa najdete na Arnesovi podpori).

  Mobilni telefoni in tablice

  Nekatere druge naprave (predvsem z operacijskim sistemom Android), kot so mobilni telefoni, dlančniki in tablični računalniki pa ne potrebujejo namestitve odjemalca, je pa pogosto nujna namestitev ustreznega najnovejšega certifikata, kot opisano v Arnesovi podpori (v primeru UP je potrebno običajno izbrati arnes_eduroam_ca_2022.cer ali ustreznega drugega).

  V Arnesovi podpori si lahko preberete še več o vsem (kaj potrebujemo za povezavo, navodila za povezavo, namestitev odjemalca, nastavljanje nastavitev glede na vaš operacijski sistem in tip mobilne naprave, ročna namestitev...).