2. Možnosti oblikovanja

V e-učilnicah se H5P pojavi kot dejavnost imenovana »Interaktivna vsebina« (angl. Interactive Content), ki jo je možno dodati vsakemu sklopu predmeta (Slika 1).

Slika 1: H5P kot dejavnost Interaktivna vsebina v LMS Moodle

Vtičnik ponuja dve možnosti dodajanja vsebine:

  1. neposredno ustvarjanje vsebine v LMS Moodle;
  2. nalaganje oz. uvoz že ustvarjene H5P vsebine.

Po izbiri neposrednega ustvarjanja vsebine, vtičnik ponudi različne gradnike s katerimi lahko razvijalec pripravi vsebino (Slika 2).

Slika 2: Ustvarjanje vsebine in prikaz ponujenih gradnikov

Po izbiri želenega gradnika, vtičnik ponudi urejevalec gradnika z nastavitvami in možnostmi urejanja. Slika 3 prikazuje primer urejevalca in nastavitev gradnika vprašanje z več možnimi odgovori.

Slika 3:Del urejevalca in nastavitev gradnika vprašanja z več možnimi odgovori

Če uporabnik si želi dodati H5P vsebino, ki je bila že ustvarjena, je le-to možno naložiti oz. uvoziti z izbiro druge možnosti, ki jo ponuja LMS Moodle (Slika 4).

Slika 4: Možnost nalaganja oz. uvoza H5P vsebine

Vsebine ustvarjene s H5P je torej možno ponovno uporabiti z izvažanjem oz. uvažanjem v različne sisteme, ki omogočajo delovanje H5P. Izvožene H5P vsebine so datoteke s podaljškom h5p. Tako dodane H5P interaktivne vsebine delujejo kot dejavnosti kar pomeni, da LMS Moodle beleži in prikazuje dosežene točke ali oceno v redovalnici predmeta.

Poleg omenjenih možnosti je možno vključiti že pripravljeno H5P interaktivno vsebino, ki jo gostuje določena spletna stran ali LMS, tudi v obliki vdelane (angl. »embed«) vsebine. Tak tip vsebine je možno vdelati v vsakem delu predmeta, kjer je možno uporabiti spletni urejevalnik besedila. Ustvarjena H5P vsebina ima vgrajeno funkcionalnost, ki omogoča pripravo html kode za vdelavo (Slika 5). V takem primeru vsebina ne deluje kot dejavnost in LMS Moodle ne beleži ali prikazuje doseženih točk ali ocene v redovalnici predmeta.

Slika 5: Vgrajena funkcionalnost za pripravo html kode za vdelavo vsebine