5. Nekaj interaktivnih vsebin za geografijo

Interaktivne kartice (v angl. flashcards), ki jih uporabniki lahko obračajo in tako na eni strani preberejo vprašanje, razmislijo, kakšen je po njihovem odgovor, na drugi strani pa odgovor, ki jim ga je namenil učitelj, lahko preberejo. Naloga je namenjena preverjanju zapomnjenega, pa tudi stališč učencev in njihovega odnosa do določene teme. Na prvi strani kartice je tako lahko izziv za razmišljanje (opredeljevanje stališča), na drugi pa to, kar se učitelju zdi, da bi naj bilo ustrezno stališče, skladno s poznavanjem teme in etičnimi standardi.

Slika 1: Primer kartic z vprašanji za ponovitev dejstev navedenih na drsnicah z vsebino

Med nalogami za utrjevanje in preverjanje, ki so za geografe med zanimivejšimi, so seveda tiste, pri katerih je treba na slikovno podlago (zemljevid) na ustrezna mesta razmestiti bodisi napise, bodisi slike. Takšne naloge lahko oblikujemo z nalogami tipa povleci in spusti (v angl. Drag and drop).



Slika 2: Primer naloge pri kateri je treba na grafični podlagi (npr. zemljevidu) ustrezno razmestiti napise (dva sta že na ustreznih mestih, ostali trije so še na zgornjem robu zemljevida)



Slika 3: Primer naloge pri kateri se na grafični podlagi (zemljevidu) razmešča slike (dve fotografiji baročnih stavb sta že na ustreznih mestih, štiri je še treba razporediti).