6. Nekaj interaktivnih vsebin za tuje jezike

Poleg običajnih interaktivnih vaj kot npr. povleci in spusti (angl. Drag the words),  dopolnjevanje (angl. Fill in the blanks) ali napredno dopolnjevanje (angl. Advanced fill th blanks), nalog izbirnega tipa (angl. Multiple choice), je še nekaj zelo uporabnih interaktivnih malog.

Narek je priročno orodje za vse stopnje znanja tujih jezikov, saj lahko naložimo tako zvočni zapis povedi pri normalnem tempu govora, lahko pa tudi počasni govor s premori. Nastavitev je še nekaj: lahko določimo, kolikokrat bodo lahko študenti poslušali posnetek, kakšne napake se bodo upoštevale in kako se bodo vrednotile.

Snemalnik (angl. Audio recorder) omogoča snemanje odgovorov na vprašanja. Žal se posnetki ne shranijo avtomatično. Študenti jih lahko shranijo na svoj računalnik in jih potem naložijo kot zvočno datoteko (.wav) v nalogo.

Iskanje besed (angl. Find the words) v množici črk je vaja, ki je še posebej primerna za nižje ravni jezikovnega znanja. Žal omogoča le horizontalno in vertikalno postavitev besed od leve k desni, od desne k levi ter od zgoraj navzdol in od spodaj navzgor.

Označi besede (angl. Mark the words) je tip naloge, ki je še posebej primerna za iskanje sorodnih besed kot npr. vrste jagodičevja na sliki spodaj, pridevnikov, vseh glagolov poročanja ipd.

Interaktivne kartice (angl. Flashcards) so zelo primerne za učenje tujih jezikov na začetnih ravneh jezikovnga znanja, kjer je povezanost besede s sliko pomembna.

Slikovno zaporedje (angl. Image sequencing) lahko uporabljamo na več načinov. Lahko npr. oblikujemo vajo, kjer bodo študenti slikice, ki ponazarjajo neko dogajanje, postavili v zaporedje in tako oblikovali zgodbo. Zgodbo potemlahko opišejo kot esej ali pa se posnamejo, ko jo pripovedujejo. Glede na to, da vsaki sliki lahko dodamo tudi zvočni posnetek, lahko prosimo študente, da sestavijo zgodbo na podlagi zvočnih posnetkov (slike naj ne pripovedujejo zgodbe, lahko so enake).