Urejevalniki literature

Urejevalniki literature oz. referenc (Reference management software) lahko avtorjem nalog in raznih prispevkov izrazito pomagajo pri urejanju in povzemanju ter navajanju virov, kot tudi oblikovanju seznama uporabljenih virov.

Pogoj za pravilno uporabo je vselej, da vire popolno in pravilno vnesemo v urejevalnik literature. Običajno podpirajo več stilov navajanja, ki jih lahko običajno med pisanjem tudi spreminjamo in vse se avtomatsko preoblikuje.

Omogočajo nam, da imamo na enem mestu zbrane vse podatke o uporabljenih virih (lastna baza virov), ki jih že med pisanjem povežemo z našim urejevalnikom besedila oz. dokumentom, ki ga v njem urejamo.

Na osnovi vnosa virov med besedilo se nato samodejno (avtomatsko) sestavi urejen seznam uporabljenih virov, ki nam prikrajša veliko časa za oblikovanje. Ker gre za avtomatski seznam, se običajno samodejno posodablja in skrbi, da je seznam uporabljenih virov usklajen z viri navedenimi med besedilom in obratno. Težko se torej pripeti, da pozabite v seznam uporabljenih virov vnesti kak vir, ki ga navajate, ali da vnesete kakšnega, ki ga ne navajate.

Urejevalniki literature običajno nudijo tudi možnost bolj ali manj avtomatskega uvoza virov iz večjih spletnih bibliografskih baz, kot so npr. baze znastvenih člankov, Google Books, Google Scholar, Cobiss, Amazon in drugi. Na omenjeni način se izognemo številnim napakam pri sicer ročnem vnosu, poleg tega pa porabimo bistveno manj časa.


Zotero

Urejevalnikov literature je precej in se razlikujejo po različnih kriterijih, med njimi pa se najdejo tudi zelo zmogljivi brezplačni, med katerimi priporočamo Zotero (podprti vsi pomembni operacijski sistemi in stili navajanja). Med drugim omogoča tudi uvoz in izvoz virov, kar je ključna lastnost.

Za popolno izkušnjo je potrebna namestitev osnovne aplikacije in dodatno še vtičnika Zotero Connector za uvažanje virov iz spletnih bibliografskih sistemov preko brskalnika (obstaja najmanj za Chrome, Firefox in Safari). Pri celotni namestitvi je pomembno izbrati tudi ustrezno različico Jave (32 oz. 64 bitno), ki je osnova za delovanje Zotera.

Ustvarite si lahko tudi Zotero račun na spletni strani ponudnika in ob tem lokalno bazo, ki jo imate na računalniku, sinhronizirate z njihovim strežnikom, tako da vam morebitna odpoved računalnika ne povzroči prevelikih težav. Na ta način lahko do vaše baze dostopate tudi iz drugih računalnikov. Brezplačni prostor je žal omejen na nekaj sto MB, se pa da tudi to z nekaj iznajdljivosti zaobiti.

Nazaj na programsko opremo

Zadnja sprememba: Monday, 22 June 2020, 22:38