Poučevanje na daljavo v izrednih razmerah

2. Spletni konferenčni sistemi

2.3. Prenosi v živo

Video prenos v živo bi lahko kdo na hitro zamenjal za videokonferenčništvo. Vendar je med njima bistvena razliak. Video prenos v živo je praviloma le eno smerno oddajanje slike in zvoka večjemu številu udeležencev, kot smo to navajeni preko TV ali kakšnih YouTube kanalov s predvajanjem v živo. Udeleženec se torej lahko udobno namesti, ker ne bo v interakciji, ampak bo le slušatelj.

To je primerno za prenašanje predvsem predavanj ex cathedra oz. kakšnih dogodkov, ki se jih želi narediti dostopne čim večji množici, ki si to enostavno ogleduje na posredovanem naslovu oz. lahko tudi vgrajeno v kakšno našo spletno stran. Da bi našo "TV" oz. video prenos v živo naredili bolj sodoben, tj. interaktiven, ga lahko kombiniramo z drugimi načini, ki omogočajo sočasno komunikacijo, npr. s klepetom v Moodlu.

Video prenos v živo omogoča Arnes preko portala https://video.arnes.si, v katerega se lahko prijavimo z digitalno identiteto UP.

Tam si je potrebno najprej ustvariti lasten kanal in znotraj njega prenos oz. prenose v živo. Število gledalcev ni problematično kot npr. število udeležencev v Arnes VOX. Tudi dostop do prenosa je enostaven preko URL povezave, ki jo pošljemo udeležencem oz. kot že omenjeno, lahko prenos vgradimo (embed) v lastno spletno stran, ali recimo kar v e-učilnico predmeta.

Pri prenosu v živo torej le prenašate neke vsebine (običajno vsaj svojo kamero) enosmerno v splet preko portala video.arnes.si. Povezava do vašega prenosa je lahko javna, lahko pa tudi omejeno dostopna (le za tiste, ki imajo povezavo - to je imenova neviden prenos, ali celo le za določene registrirane uporabnike - to pa je imenovano zaseben prenos).

Nekaj več dela je s predpripravo programa za prenašanje v živo, za tem pa je potreben le vklop ali izklop prenašanja.

Vsa navodila so na Arnesovi spletni strani prenos v živo.

Prenos se lahko med izvedbo tudi posname in nato enostavno objavi na Arnesovem video portalu (znova kot bodisi javno, zasebno ali nevidno).