2. Oblikovanje multimedijskih predstavitev

2.1. LibreOffice + zvok

Ko je predstavitev pripravljena, posnamemo še predavanje za vsako prosojnico posebej. Za snemanje uporabimo brezplačno orodje Audacity in ga namestimo na svoj računalnik.

Pri snemanju uporabljamo slušalke in mikrofon, da ne pride do neželenih šumov. Zvočne posnetke naredimo ločeno za vsako prosojnico posebej. Audacity nam omogoča, da posnetek uredimo (npr. izrežemo predloge pavze, napake, ki jih naredimo in podobno). Zvočni zapis izvozimo kot MP3 in ga shranimo na svoj računalnik. Najbolje je posamezne zapise poimenovati številčno in vsebinsko, npr. 01_Uvod.mp3.

Ko so vsi posnetki pripravljeni, jih dodamo vsaki prosojnici posebej. To storimo tako, da kliknemo Vstavi | Zvok in izberemo zvočni zapis. Na prosojnici se bo prikazala ikona z notami. Ikono zmanjšamo in jo naložimo v spodnji kot prosojnice, da ne bo moteča. Z desnim klikom nanjo izberemo Interakcija in kot dejanje na klik miške določimo Predvajaj zvok ter shranimo z V redu. Pri predvajanju prosojnice se bo posnetek avtomatično vključil.

Dokument shranimo, ga naložimo v e-učilnico. Za ogled si bodo študenti morali predstavitev shraniti na svoj računalnik in ga predvajati (klik na Projekcija | Začni s prvo prosojnico).