1. Oblike e-učilnic

1.4. Ploščice

Za razliko od blokov (v angl. ‘board format’), ki so lahko različno široki (od 100% do 25% širine e-učilnice), so ploščice (v angl. ’tiles format’) enotne velikosti. Število prikazanih ploščic je odvisno od širine zaslona.

Ploščice lahko prikazujejo fotografije z naslovom poglavja ali pa prazne ploščice z naslovom poglavja in ikono, ki ponazarja vsebino (kombinacija obeh ni možna). Ikone izbiramo s seznama priloženih ikon. Administrator e-učilnic lahko ta seznam ikon po potrebi tudi razširi.

Nastavitve te oblike e-učilnice nam omogočajo še nekaj dodatnih možnosti. Tako lahko določimo barvo roba ploščic (izbiramo med barvami, ki jih določi administrator naše e-učilnice). Lahko omogočimo označevanje poglavja, ki ga trenutno obravnavamo in ga bodo študenti prepoznali po rdečem robu ploščice (kot na sliki na vrhu). Ta oblika predmeta je unikatna tudi po tem, da omogoča spremljanje dokončanja dejavnosti v vsakem poglavju posebej bodisi v obliki procentov (prikaže se kot krog) bodisi v obliki deleža. Sistem bo avtomatično prikazal tudi procent opravljenih dejavnosti v celoti.

Dejavnosti poglavja so lahko prikazane v obliki ploščic ali pa klasičnega seznama. Paziti pa moramo na to, da slika, ki je dodana predmetu, ni prevelika (glej sliki spodaj), saj so potem dejavnosti potisnjene na dno ekrana, kar ne prispeva k preglednosti prikaza.

Pri urejanju poglavij se ploščice postavijo vertikalno kot pri klasični obliki e-učilnice v obliki poglavij. Ko z urejanjem zaključimo, se ploščice spet postavijo v vrsto.

E-učilnice, ki uporabljajo obliko ploščic, so primerne tako za predmete z velikim številom poglavij kot tudi za predmete z manjšim številom poglavij. So pregledne, malce animirane in čedne, saj zelo hitro dajo vtis profesionalnega oblikovanja.