2. Filmski snemalni plani

Filmski plani predstavljajo glavni parameter kadra (glej razlago pod črto spodaj) in so definirani z velikostjo človekove postave.

Splošni plan ali Total (T)

Splošni pogled, ki prikaže celotno dogajanje oziroma okolje. Z enim samim pogledom dobimo predstavo, kje se prizor dogaja. Ima informativni značaj.

Srednji plan (SP)

Človeški lik v polni podobi. Prikazuje dogajanje.

Ameriški plan (AP)

Od kolen navzgor. Ozadje ima še vedno močen vpliv na celoten kader.

Srednje bližnji plan (SBP)

Od boka navzgor. Izpostavimo osebo.

Bližnji plan (BP)

Nadaljevanje ameriškega plana. Primeren za intervjuje/izjave.

Veliki plan (VP)

Izpostavimo obraz.

Detajl (D)

Detajl. Primeren za posnetke prekrivanja.


Kader & sekvenca

Za lažje razumevanje terminologije, ki jo uporabljamo za razlago dejavnosti snemanja in montaže, , sta v nadaljevanju definirana osnovna pojma, ki ju pogosto uporabljamo:

* kader – kader je posnetek od začetka do konca posnetka (začetni in končni rez) oziroma zajeta slika pri fotografiji

* sekvenca – sklop kadrov, ki prikažejo dogajanje

Postavitev kadra

Subjekt snemanja postavimo v levi ali desni del kadra s pogledom, usmerjenim v smeri praznega prostora v zajeti sliki. Na takšen način gledalcu omogočimo najboljši občutek za prostor videnega. Obraz intervjuvanca je praviloma v osrednji tretjini višine slike. Predvidimo tudi morebitno energičnost subjekta in s tem premikanje po zaslonu, ki se lahko kaže v konstantnem in nepredvidljivem gibanju. V tem primeru nastavimo nekoliko širši kader oziroma vidno sliko. Poskrbimo za primerno ozadje, pri tem pa pazimo, da so predmeti v ozadju posneti v celoti, da bo slika uravnotežena.